Nasıl Olunur?

Barış olmanın, barış yapmaktan farklı bir şey olduğundan ve Thich Nhat Hanh’ın bunun çağımızdaki en önemli örneklerinden biri olduğundan bahsetmiştim hatırlarsanız şu yazımda. Aşağıda, onun ‘Peace is Every Step’ adlı kitabından elimden geldiğince çevirdiğim, bunun nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin yol gösterici sözleri var. Sanırım bunları okumak, hatırlamak, üzerinde düşünüp daha fazla yaşama geçirmek için çok doğru bir zaman.

‘Birliktevarolma (interbeing)’nın on dört gerekliliği,
1. Hiçbir düşünceyi, teoriyi ve ideolojiyi ilahlaştırma. Bütün düşünce sistemleri yol gösterme araçlarıdır, mutlak gerçekler değildir.
2. An itibariyle sahip olduğun bilginin değişmez, mutlak gerçek olduğunu düşünme. Dar görüşlü olmaktan ve mevcut andaki görüşlerle kısıtlı kalmaktan kaçın. Başkalarının görüşlerini almaya açık olmak için, görüşlerden bağımsız olmayı öğren ve uygula. Gerçek, sadece kavramsal bilgide değil aynı zamanda hayatın içinde bulunur. Hayatının tümü süresince öğrenmeye, daima kendindeki ve dünyadaki gerçeği gözlemlemeye hazır ol.
3. Çocuklar dahil diğerlerini; hiçbir nedenle, otorite, tehdit, para, propaganda ve hatta eğitim aracılığıyla görüşlerini kabul etmeye zorlama. Diğer yandan, şefkatli diyalogla, diğerlerinin fanatizm ve dar görüşü bırakmalarına yardımcı ol.
4. Acıyla temas etmekten kaçınma veya başkalarının acısı karşında gözlerini kapatma. Dünyanın yaşantısında acının var olduğuna ilişkin farkındalığını kaybetme. Kişisel temas, ziyaret, düşünce ya da ses, bir şekilde acı yaşayanların yanında olmak için mutlaka yol bul. Bu sayede, kendini ve diğerlerini dünyada var olan acının gerçeğine karşı uyandır.
5. Milyonlar açken servet biriktirme. Hayatının amacını ün, kazanç, servet ya da duyumsal haz olarak belirleme. Sadelikle yaşa ve ihtiyaçta olanlarla zamanını, enerjini ve maddi kaynaklarını paylaş.
6. Kızgınlık ya da nefret barındırma. Bilincinde tohum halinde bulunurlarken onları fark etmeyi ve dönüştürmeyi öğren. Kızgınlık ve nefret yükseldiğinde, dikkatini kızgınlığının ve nefretinin doğasını ve kızgınlığına ve nefretine neden olan kişilerin doğasını görmek ve anlamak için, kendi nefesine ver.
7. Kendini dikkat dağınıklığı ve çevresel uyarıcılar içinde kaybetme. Mevcut anda neler olduğuna geri dönmek için farkında olarak nefes almayı uygula. Kendi içinde ve çevrende, hayranlık verici, tazeleyici ve şifalandırıcı olanla temasta ol. Bilincinin derinliklerindeki dönüşüm işini kolaylaştırmak için içinde neşe, huzur ve anlayış tohumları ek.
8. Anlaşmazlık yaratabilecek ve birliğin bozulmasına yol açacak sözler söyleme. Ne kadar küçük olursa olsun, tüm çatışmaları uzlaştırmak ve çözmek için gereken bütün çabayı göster.
9. Kişisel çıkar veya başkalarını etkilemek için, doğru olmayan şeyler söyleme. Ayrılık ve nefrete yol açacak kelimeleri dillendirme. Kesin olduğundan emin olmadığın haberleri yayma. Emin olmadığın şeyleri eleştirme ve kınama. Daima doğru ve yapıcı şekilde konuş. Bunu yapmak kişisel güvenliğini tehlikeye atsa bile, adil olmayan şeyleri açığa çıkarma cesaretine sahip ol.
10. Dindar toplulukları kişisel çıkar ve kazanç için kullanma ya da topluluğu politik bir parti haline getirme. Diğer yandan, dindar bir topluluk da baskı ve adaletsizlik karşısında sağlam bir duruş sergilemeli ve bu durumu partizanca çatışmalara girmeden değiştirmeye çalışmalıdır.
11. İnsanlara ve doğaya zarar veren bir meslekle geçimini sağlama. Başkalarının yaşama şansını ellerinden alan şirketlere yatırım yapma. Şefkat idealini gerçekleştirmene yardımcı olacak bir meslek seç.
12. Öldürme. Başkalarının öldürmesine izin verme. Yaşamı korumak ve savaşı önlemek için ne gerekirse yap.
13. Başkalarının olan hiçbir şeyin sahibi olma. Başkalarının mülklerine saygı duy, fakat aynı zamanda da diğerlerinin kendilerini, insanların ve başka varlıkların zarar görmesinden zenginleştirmelerini önle.
14. Vücudunu hor kullanma. Saygıyla davran. Vücuduna sadece bir araç olarak bakma. Yaşamsal enerjiyi biriktir. Cinsel ifade sevgi ve bağlılık olmadan oluşmamalı. Cinsel ilişkilerde, bu davranışlar tarafından gelecekte oluşturabilecek olası acıların farkında ol. Diğerlerinin mutluluğunu korumak için, başkalarının hak ve bağlılıklarına saygı duy. Dünyaya yeni yaşamlar getirmenin sorumluluğunun tam anlamıyla farkında ol. Yeni varlıklar getirmekte olduğun dünyada meditasyon yap.’